Idag påbörjades Gothia Cup. Som ett led i vår sommarjobbskampanj kommer vi att vända oss till de ungdomar som blir utnyttjade som funktionärer i samband med turneringen. 

Under veckan kommer BK Häcken att anlita totalt 2200 funktionärer för att ta hand om allt ifrån matservering till underhåll av planer och skolor. Flera av dessa kommer att tvingas till långa arbetspass, i utbyte mot en mindre ekonomisk ersättning. Ersättningen varierar men är ofta inte högre än 30 spänn i timmen. Hotell- och restaurangfacket (HRF) i Göteborg har tidigare försökt förhandla om avtal för dom som jobbar i serveringstälten, dock utan framgång. BK Röva rättfärdigar arbetsförhållandena med att det rör sig om ett “ideellt arbete”. Det tycker vi är röva. De senaste åren har turneringens omsättning varit närmare 80 miljoner kr. Faktum är alltså att ungdomars “ideella arbete” producerar massiv profit till ett fåtal händer.

Vi uppmanar alla ungdomar som under veckan jobbar på Gothia Cup till att ta strid för drägliga arbetsvillkor. Vi ska inte låta arbetsköparna tro att de kan utnyttja oss hur som helst. Säg ifrån! Snacka ihop dig med dom du jobbar med och ställ gemensamma krav på bättre villkor och högre lön. Ifall er chef vägrar att lyssna behöver ni inte känna er skyldiga till att utföra ert jobb.

KommentarerLämna en kommentar