Den 19 december öppnar gymnasievalet. Om du är en av årets niondeklassare kommer du att ställas inför ett beslut som på flera sätt avgör din framtid.

De olika gymnasierna börjar redan nu med sina olika kampanjer för att övertyga dig om att välja just deras utbildning. Alla är de lika desperata över att få sin andel av de få ekonomiska resurser som utbildningsväsendet tilldelas. Vinsthungriga friskolor lockar dig t.ex. med löften om allt från framtida drömyrken till datorer, gratis resor och körkort. Låt dig inte luras!

Vi inom SUF Gbg uppmanar dig till att tänka efter en extra gång innan du väljer utbildning. Därför kommer vi att befinna oss vid portarna till särskilda skolor i samband med deras öppet hus-tillfällen under gymnasievalet. Tanken är främst att avråda elever från att välja friskolor med erkända brister i utbildningen. Sverige är nämligen ett av få länder i världen som tillåter privata aktörer att plocka ut vinster ur skattefinansierade friskolor. Detta leder till att riskkapitalbolag köper upp friskolor, med intresset att göra profit.

När utbildningen underordnas det ekonomiska vinstinresset sjunker t.ex. lärartätheten och undervisningens kvalitet försämras. Inte nog med det – när skolan upphör att generera vinst kommer kapitalisterna att lägga ner den. P.g.a. ökad konkurrens och färre elever finns en risk för att friskolekoncerner går i konkurs. Det var vad som hände med John Bauergymnasiet 2013 och det är vad många tror kommer hända fler gymnasiefriskolor framöver. En konkurs skulle kunna ställa dig som elev i en minst sagt obehaglig sits – utan någon skolplats. Det kan få dig att gå miste om en hel termin av din utbildning och tvinga dig att gå om kurser.

Därmed inte sagt att kommunala skolor är fantastiska. Kommunala skolor är ofta drabbade av sparkrav och utarbetade lärare. Du ska alltså inte vara nöjd bara för att du har valt bort det sämsta av flera dåliga alternativ. Vill vi ha en bättre skola måste vi organisera oss själva och kräva förändring. Politiker och rektorer skiter uppenbarligen i vår situation – det är upp till oss att ta kampen för den skola som vi förtjänar.

KommentarerLämna en kommentar